S dětmi jsme v učebnici českého jazyka objevili zajímavost, která patří ke světu indiánů a přitom
ovlivňuje denně i náš život. Je to sladké, ale i hořké. Dokáže nás to rychle zasytit, ale nepatří
to ke zdravé výživě. Dnešní děti si nedokáží život bez ní už představit.
Určitě jste poznali, že se jedná o čokoládu. Z čeho se čokoláda vyrábí? Z kakaových bobů, které znali
a sklízeli právě indiáni.
Kakaové boby používali Aztékové na přípravu kakaového nápoje a čokoládových placek chocolatl pro
císaře Montezumu.
Jak indiáni kakaové boby upravovali?
Boby sušili na slunci, pak je pražili, odstranili z nich slupky a drtili je mezi kameny.
Vzniklou hmotu mísili s vanilkou, jiným kořením a sladili ji medem. Tento nápoj byl hustý,
nepodobal se chutí lahodnému kakau, které známe dnes. Byl to vzácný nápoj, pili ho jen vyvolení.
Původní indiánská receptura v Evropě příliš oblíbená nebyla, až po přidání cukru do nápoje a úpravě
receptury se stala čokoláda oblíbeným nápojem ve světě. Byla stále zdokonalována až do současné podoby.
Žáci si základní informace o čokoládě vypsali a obohatili je o obrázky výrobků
z čokolády, které dnes známe z obchodů. Na závěr nesměla chybět ochutnávka této lahodné pochoutky.
Máte-li chuť, nečekejte příliš dlouho a dopřejte si také malý kousek.
A nezapomeňte, že za toto potěšení vděčíme právě indiánům.
Dobrou chuť!
Mgr. Jarmila Loudová a žáci 3. A
Alena Drozdová
Lukáš Matoušek
Sabina Košťálová