ZŠ T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace
S dětmi jsme v učebnici českého jazyka objevili zajímavost, která patří ke světu indiánů a přitom ovlivňuje denně i náš život. Je to sladké, ale i hořké. Dokáže nás to rychle zasytit, ale nepatří to ke zdravé výživě. Dnešní děti si nedokáží život bez ní už představit.
Určitě jste poznali, že se jedná o čokoládu. Z čeho se čokoláda vyrábí? Z kakaových bobů, které znali a sklízeli právě indiáni.
Kakaové boby používali Aztékové na přípravu kakaového nápoje a čokoládových placek chocolatl pro císaře Montezumu.

Jak indiáni kakaové boby upravovali?
Boby sušili na slunci, pak je pražili, odstranili z nich slupky a drtili je mezi kameny. Vzniklou hmotu mísili s vanilkou, jiným kořením a sladili ji medem. Tento nápoj byl hustý, nepodobal se chutí lahodnému kakau, které známe dnes. Byl to vzácný nápoj, pili ho jen vyvolení.
Původní indiánská receptura v Evropě příliš oblíbená nebyla, až po přidání cukru do nápoje a úpravě receptury se stala čokoláda oblíbeným nápojem ve světě. Byla stále zdokonalována až do současné podoby.
Žáci si základní informace o čokoládě vypsali a obohatili je o obrázky výrobků z čokolády, které dnes známe z obchodů. Na závěr nesměla chybět ochutnávka této lahodné pochoutky. Máte-li chuť, nečekejte příliš dlouho a dopřejte si také malý kousek. A nezapomeňte, že za toto potěšení vděčíme právě indiánům.
Dobrou chuť!

Mgr. Jarmila Loudová a žáci 3. A



Alena Drozdová




Lukáš Matoušek




Sabina Košťálová