Z království ledu, od poznávání oblastí za polárním kruhem jsme se vrátili zpět k domácím tradicím.
Zase nám bude hej, přiblížil se masopustní rej – doba radovánek a „taškařic“! Začali jsme se chystat
na tuto tradici. Veselost, tanec, zpěv, dobré jídlo a pití je příjemným zpestřením života každého
člověka. A kdo je hravější, než právě my – malí školáci? Dali jsme se do práce.
Popustili jsme uzdu fantazii a začali jsme vyrábět škrabošky v podobě různých živočichů. Probouzíme
tak přírodu ze zimního spánku. Nezapomínáme však také na význam masopustu, jeho původ.
Toto období je předělem mezi zimním časem a počátkem probouzení přírody. Nebývá stejně dlouhé,
je závislé od doby trvání Velikonoc. Na Moravě se nazývá také fašank, na Valašsku „ostatky“.
Začíná vždy po 6. lednu, končí v úterý před Popeleční středou.
Český název vznikl jako složenina slov maso a půst.
Překvapením pro nás byl „Tučný čtvrtek“ – označovaný jako tučňák. Je to poslední čtvrtek před
masopustní nedělí. Vyznačoval se hodováním. Traduje se, že ti, kdo hodně jedí a pijí v tento
den, budou v příštím roce při síle a zdraví.
Nejvíce nás však lákalo „Masopustní úterý“ – doba průvodu masek a maškar doplňované divadelními
hrami a krajovými zvyklostmi.
Na závěr našeho poznávání tradic jsme si ve vyrobených škraboškách zaskotačili a vyfotili jsme se.
I Vy se s námi odreagujte a zapomeňte na všední starosti. Vždyť radovat bychom se měli v každém věku a
období. Čas masopustu se rychle zkrátí, dřív než za rok se k nám nenavrátí.