Kdo vykouzlil přírodniny?
Podzimníček. Nikdo jiný!
Kaštany, šišky, šištice,
jeřabiny, žaludy, bukvice.
Při svíčkách, u čaje
se skřítkem si zahrajem.
Listopad
Nejmlhavější měsíc roku, začínají výlovy rybníků, lidem nastává ADVENTNÍ OBDOBÍ, většinou se zdržují doma,
povídají si u čaje či kávy.
O tom jak vznikl čaj, jaké druhy máme, jak se vyrábí a mnohém dalším jsme si povídali v hodině jazykové
komunikace.
Ze spousty informací jsme vybrali jen pro nás zajímavých, přečetli o tom kamarádům
a udělali si stručný zápis.
Donesli čaje, které nám chutnají a zahráli si na degustátory.
Pro příjemné chvíle strávené s rodinou jsme připravili pár čajových směsí.
Tyto texty jsme po přečtení přiřadili k nadpisům a nalepili:
Čajovník je stále zelený keř, dorůstající v přírodě výšky 5 až 15 metrů, výjimečně až kolem třiceti metrů.
Na plantážích jsou keře udržovány ve výšce kolem jednoho metru, umožňuje to pohodlnější sběr čajových lístků
a zvyšuje úrodu. Listy čajovníku jsou dlouhé od tří do pětadvaceti centimetrů a široké mezi jedním a deseti
centimetry, dospělé listy jsou tlusté, hladké a kožnaté, s krátkým řapíkem. Květy jsou bílé, vyrůstají
jednotlivě až po třech, mají pět okvětních lístků a výrazně žluté prašníky.
Rozlišují dvě nebo tři základní skupiny čajovníku – čajovník čínský, čajovník assámský a případně ještě
čajovník „indočínský“.
Na čajových plantážích se čajovník pěstuje ze semen nebo z řízků. Semena se nechávají určitou dobu dozrávat,
potom pěstují v pařeništích. Mladé rostlinky se asi po půl roce přesadí na plantáže. Nevýhodou je
nestejnorodost potomstva. Druhým způsobem je řízkování, listové řízky zakoření asi po dvou měsících a
po osmi měsících se také přesadí na plantáže.
Tři roky starý čajovník je připraven pro sběr lístků.
Čajovníku se nejlépe daří v monzunovém klimatu v subtropickém a tropickém pásu, roste na kyselých půdách,
od hladiny moře až po nadmořské výšky kolem 2500 m. Nejpodstatnější pro
růst čajovníku je dostatečná vlhkost.
Čaj se pěstuje v mnoha zemích v Asii, Africe a Jižní Americe. Bangladéš, Burundi, Georgien, Indie,
Indonésie, Keňa, Čína, Malawi, Malajsie, Mozambik, Papua-Nová Guinea, Rwanda, Srí Lanka, Tanzánie, Uganda.
Čajové lístky se většinou sbírají ručně několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok.
Cennější jsou mladší menší lístky u špičky výhonku a pupen.
Sběračky nesměly jíst kořeněná jídla, musely používat rukavice a každodenně se koupat, aby čaj nepřejal
nežádoucí pachy.
Čaj je velmi náchylný přejímat různé vůně a pachy. Kombinace papírový sáček vložený v plechové krabičce
je zřejmě to nejlepší, čeho lze většinou dosáhnout.