V uplynulém měsíci se žáci 8. ročníku pokusili objevit, jak daleko či blízko je od zátiší až k portrétu.
Jejich prvním úkolem bylo namalovat zátiší podle receptu Magdaleny Dobromily Rettigové, proslulé kuchařky 19. století:
…uvař několik kousků kapra a několik kousků štiky ve slané vodě, též dvě růže karfiólu neb svazeček šparglů,
čtvrt kopy raků a hrstku čerstvých smrží; když to vše dovařeno, tak ty ryby na kousky rozškubej, dej k tomu
račí ocásky, též pokrájej karfiól a smrže neb hříbky...
Ovšem nejdřív jsme museli provést krátký výlet do dějin českého jazyka, protože slova jako „karfiól“
(květák), „špargl“ (chřest), „kopa“ (60 kusů) byla pro většinu dětí hádankou.
Zátiší mohl každý vylepšit podle vlastní kuchařské fantazie, vznikaly tak docela zajímavé kombinace
potravin.
Druhý úkol nás zavedl ještě hlouběji do minulosti, a sice do období renesance. Nechali jsme se inspirovat
renesančním malířem Giuseppem Arcimboldem a podle jeho portrétů skládaných z různých druhů květin, zvířat,
ptáků, zeleniny či ovoce jsme zkoušeli skládat své vlastní portréty z profilu, skládané z ovoce a zeleniny.
A ve třetí práci jsme skočili opět do současnosti, k tématu fotografie. Portrétní fotografie jsme rozdělili
na tři části (oči, nosy, ústa) a tyto části zvětšovali na formát A3. Jednotlivé obličejové pásy jsme pak
navzájem kombinovali, takže vznikaly portréty nové.